Plan budowy
- Ludwik • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Odznaczenia w Slawonii
Plan budowy
Lista rzeczy do wybudowania w najbliższym czasie w naszej technicznej stolicy:
1. Lotnisko (przede wszystkim terminal pasażerski, terminal towarowy wystarczy mały i w późniejszym terminie)
2. Plac główny, na którym byłyby budynki użyteczności publicznej oraz biura państw członkowskich.
3. Wzorem leockim "Pomnik Ofiar Realiozy" oczywiście o innym wzorze i nazwie
4. Pomnik nr 2 (o którym wkrótce)
5. Pomnik nr 3 (o którym również wkrótce)
6. Zalążek "Alei Ambasadorskiej" czyli traktu przy którym siedziby miałyby przedstawicielstwa innych mikronacji.
Pozostaje kwestia w jakiej formule zrealizujemy te budowy - czy bardziej narracyjnie, krok po kroku czy też już opisujemy gotowe, że zbudowano to i to.
1. Lotnisko (przede wszystkim terminal pasażerski, terminal towarowy wystarczy mały i w późniejszym terminie)
2. Plac główny, na którym byłyby budynki użyteczności publicznej oraz biura państw członkowskich.
3. Wzorem leockim "Pomnik Ofiar Realiozy" oczywiście o innym wzorze i nazwie
4. Pomnik nr 2 (o którym wkrótce)
5. Pomnik nr 3 (o którym również wkrótce)
6. Zalążek "Alei Ambasadorskiej" czyli traktu przy którym siedziby miałyby przedstawicielstwa innych mikronacji.
Pozostaje kwestia w jakiej formule zrealizujemy te budowy - czy bardziej narracyjnie, krok po kroku czy też już opisujemy gotowe, że zbudowano to i to.
- Adam • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Re: Plan budowy
Stolica nasuwa myśl, że powinna być jakaś umowa i wspólne działy. Bo w jaki sposób ma nawiązać inne państwo stosunki dyplomatyczne - z krajem czy z organizacją? To trochę sprzeczne z pierwszą ideą, którą potwierdziliśmy, że nie będzie ponad państwa nadrzędnych instytucji.
- Ludwik • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Odznaczenia w Slawonii
Ta stolica to bardziej "stolica" czyli trochę narracyjnie obudowany dział.Adam pisze: ↑08 lis 2022, 08:16:52 Stolica nasuwa myśl, że powinna być jakaś umowa i wspólne działy. Bo w jaki sposób ma nawiązać inne państwo stosunki dyplomatyczne - z krajem czy z organizacją? To trochę sprzeczne z pierwszą ideą, którą potwierdziliśmy, że nie będzie ponad państwa nadrzędnych instytucji.
Inne państwo nawiązuje stosunki dyplomatyczne z danym krajem, nie z organizacją.
Natomiast ten dział jest m.in. po to, bo miałem sygnały że trochę bez sensu jest wstawiać to samo info do 3 działów poszczególnych krajów, stąd taki pomysł "stolicy" ale też widzę w budowie takiego miasta dosyć ciekawy potencjał narracyjny.
Ale faktycznie, trzeba to bardziej zaznaczać, żeby nie było wątpliwości.
- Adam • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Ja rozumiem, że po to jest dziedziniec mikronacji, jeżeli ktoś coś ogłasza dla wszystkich.
Jeżeli coś w dziale państwa, to bezpośrednio państwu.
Ja bym to raczej jako taki "rynek widział", czyli narracyjnie "działy ogólne", technicznie to może być a jak Berlin w czasie zimnej wojny,
pomiędzy państwa Wschodu podzielić dzielnice.
Kwestie ambasady pozostawić w gestii kraju wysyłającego swoich reprezentantów czy wolę mieć w krajach czy ogólnie.
Teoretycznie chyba nikt nie wyśle trzech lub więcej ambasadorów do Wschodu. Ewentualnie można mieć przecież
przedstawicielstwo w jednym kraju.
Ja bym to raczej jako taki "rynek widział", czyli narracyjnie "działy ogólne", technicznie to może być a jak Berlin w czasie zimnej wojny,
Kwestie ambasady pozostawić w gestii kraju wysyłającego swoich reprezentantów czy wolę mieć w krajach czy ogólnie.
Teoretycznie chyba nikt nie wyśle trzech lub więcej ambasadorów do Wschodu. Ewentualnie można mieć przecież
-
Myślę, że reprezentację zagraniczną powinien prowadzić Wschód Oreintyki dla wszystkich krain.Adam pisze: ↑08 lis 2022, 21:18:47 Ja rozumiem, że po to jest dziedziniec mikronacji, jeżeli ktoś coś ogłasza dla wszystkich.
Truchło
- Adam • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Jeżeli to by była organizacja, podmiot itp. ... to tak.
Ale nie jest.
Z założenia rok temu ponad, było tak, że forum dla suwerennych państw,
ale nic więcej, poza polepszeniem komunikacji w kręgu. No i ułatwienie bytu z racji wspólnej platformy.
Chociaż sam nie mam nic przeciwko unii. Teoretycznie na arenie międzynarodowej jako taki podmiot funkcjonujemy.
U nas co prawda w tej kwestii teraz prawo zwyczajowe rządzi.
Ale nie jest.
Z założenia rok temu ponad, było tak, że forum dla suwerennych państw,
ale nic więcej, poza polepszeniem komunikacji w kręgu. No i ułatwienie bytu z racji wspólnej platformy.
Chociaż sam nie mam nic przeciwko unii. Teoretycznie na arenie międzynarodowej jako taki podmiot funkcjonujemy.
U nas co prawda w tej kwestii teraz prawo zwyczajowe rządzi.
- Ludwik • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Odznaczenia w Slawonii
Tylko to nam się trochę kłóci z niższym poziomem integracji który zakładaliśmyTrydencki y Potocki pisze: ↑08 lis 2022, 22:34:03
Myślę, że reprezentację zagraniczną powinien prowadzić Wschód Oreintyki dla wszystkich krain.

Tzn. dla 3-4 państw które są teraz nie ma większego problemu, gorzej jak ktoś jeszcze dołączy
-
Myślę, że nie jest tak zupełnie. Można przecież ustalić, że część kompetencji będzie scedowana na Wschód (polityka zagraniczna, prawo federalne, etc.), a urządzenie wewnętrzne pozostanie w gestii landów.Ludwik pisze: ↑08 lis 2022, 23:55:35Tylko to nam się trochę kłóci z niższym poziomem integracji który zakładaliśmyTrydencki y Potocki pisze: ↑08 lis 2022, 22:34:03
Myślę, że reprezentację zagraniczną powinien prowadzić Wschód Oreintyki dla wszystkich krain.
Tzn. dla 3-4 państw które są teraz nie ma większego problemu, gorzej jak ktoś jeszcze dołączy
Truchło
- Ludwik • Stempel
-
Odznaczenia w Trizondalu
Odznaczenia w Slawonii
Trydencki y Potocki pisze: ↑09 lis 2022, 17:46:46
Myślę, że nie jest tak zupełnie. Można przecież ustalić, że część kompetencji będzie scedowana na Wschód (polityka zagraniczna, prawo federalne, etc.), a urządzenie wewnętrzne pozostanie w gestii landów.
No tak, ale tego chcieliśmy się wystrzec